De dingen van alle dag

Hoofdindex††Index naar alle foto's

In Nieuw Zeeland is er veel hetzelfde en ook veel anders. Hier wat foto's van het dagelijkse leven.

2007
1. 31 December 2007.
2006
1. Een handige koelkaststicker van de overheid om de typische Nieuw Zeelander te “helpen”. 2. Berend wordt geselecteerd voor jury duty. Nieuw Zeeland, net als ieder Angelsaksisch land, kent het recht van peer trial. Dat je dus door je eigen landgenoten berecht kunt worden, in plaats van door een rechter. Elke week worden in ieder district willekeurig een aantal mensen van de kiezerslijst geselecteerd. Hiervan wordt een jury van twaalf mensen gevormd, opnieuw door het lot te werpen. Het doel van de jury is om tot een oordeel te komen of het ten laste gelegde bewijs waar geacht kan worden. Een jury moet tot een unaniem oordeel komen: schuldig of onschuldig. De rechter legt daarna de straf op, dat doet de jury dus niet.
3. Op Maandag 9 oktober moet Berend bij de Manukau District Court verschijnen. 4. In deze zaal moeten de potentiŽle juryleden zich verzamelen, nadat hun naam gecontroleerd is. Er wordt een video afgespeeld hoe een juryprocedure verloopt. Er waren twee zaken vandaag, dus twee keer 24 mensen werden willekeurig geselecteerd. De niet geselecteerden mogen weer naar huis. Maar moeten morgen terugkomen. Jury duty is altijd voor een week.
5. Er was gisteren ook iemand vermoord. De verdachte wordt vandaag voorgeleid, dus daar staan deze journalisten waarschijnlijk op te wachten.
2005 en eerder
1. Het is opvallend hoeveel Nederlandse producten je hier kunt kopen. Veel meer dan bijvoorbeeld in Engeland. Tien procent schijnt dan ook een Nederlandse achtergrond te hebben. 2. Arwin, the postman.
3. Afstand houden. 4. Waarschijnlijk een anarchist, vlakbij achter Parnell Road, de meest trendy shopping street in Auckland.
5. Ontsnappen kan niet meer... 6. Een eigen kentekenplaat kost NZD 350.
7. Na een jaar moet je je rijbewijs omzetten naar een Nieuw Zeelands rijbewijs. Als je uit Nederland komt hoef je alleen maar het theorieexamen opnieuw te doen. Het antwoord op deze vraag is wel belangrijk wil je hier zonder brokken rondrijden. 8. Vraag 135 is typich Nieuw Zeelands. Vraag 136 is wellicht voor Belgen?
9. Andere typische zaken zijn vraag 60 (rechtsboven): wat moet je dan als je door het water bent gereden. Volgens mij is dit niet een vraag die je in Nederland zal aantreffen. Dat het hier steil is zie je aan vraag 62 (linksonder). 10. Met dit soort vragen in het rijexamen vraag je je echt af wat de kwaliteit van de auto's hier is.
11. Onverharde wegen zijn er nog veel hier. 12. Hoe moet je steil parkeren?
13. In de verkiezingen voor 17 September 2005 was Bush ook prominent aanwezig. Bush is die vervelende man die dictators afzet en die oorlog voert om Amerikanen van goedkope olie te voorzien, vandaar dat de benzineprijzen nu overal zo hoog zijn. Nieuw Zeeland heeft de invasie in Iraq niet gesteund in tegenstelling tot Engeland en AustraliŽ. Waarschijnlijk doordat de Labour Party aan de macht was. De leider van de National Party heeft gezegd dat hij het optreden van Bush wel een goede keus vondt en Labour gebruikt deze uitspraak prominent op de billboards. Politiek gezien is Nieuw Zeeland een links land, dus het heeft wellicht wel geholpen. 14. De eerste keer dat we mogen stemmen voor de landelijke verkiezen. Hier de uitnodiging.
15. We brenge onze stem uit bij de dichtstbijzijnde school. Binnen mag je geen foto's maken, dat hadden we wel gedaan, maar we moesten deze weer verwijderen.

Terug naar hoofdindex