Rome, begin december 2005

Hoofdindex  Index naar alle foto's

Rome, 2005.

Maandag: wachten
1. De taxi levert de bagage en ons bij Auckland International Airport af. 2. En dan begint het wachten in de rij. Hier de incheckbalie in Auckland.
3. Auckland Airport, wachten tot we het vliegtuig binnen mogen. 4. Wachten in Kuala Lumpur op de aansluitende vlucht.
5. Om 5 uur kwamen we al in Rome aan en om 6 uur stonden we al bij de Camping Village Roma op de stoep. En het kantoor ging pas om 8 uur open. Dus weer wachten. 6. Het huisje wat we hadden gehuurd was niet alleen goedkoop, maar ook mooi en schoon. Aanbevolen.
Dinsdag: San Pietro
1. AnneRoos en Dieuwe hebben wel redelijk geslapen, Auke was te druk met videos kijken en spelletjes spelen, papa heeft wat gedommeld, en mama kon zoals gebruikelijk niet in slaap komen. Maar dat alles heeft ons er niet van weerhouden 's middags het Vaticaan te bezoeken. Met de metro arriveren we bij de Sint Pieter. Hier de toegang, de mannen boven de poort zijn beelden. 2. Hier kun je de beelden beter zien. De pilaren zijn waarschijnlijk van het Colosseum gejat.
3. San Pietro in het geheel. Rechts en voor de kerk kun je nog net een hele rij zien die er in wil. 4. Helaas is het wat donker in de kerk, daardoor zijn de foto's wellicht wat onscherp, belichtingstijden zijn te lang geweest. Maar op deze foto staat dus de stoel van Petrus, een joekel van een ding. Maar het is iedere bezoeker nu in elk geval duidelijk dat je de poot van de heilige zetel niet op je teen moet krijgen.
5. Verder staat de kerk tsjokvol met beelden. Niet van heiligen, maar van pausen. Maar wellicht is dat in Rome hetzelfde... 6. Als paus wordt je graag met de dametjes afgebeeld. De ladies wel op de juiste afstand en plaats natuurlijk.
Woensdag: Colosseum
1. De motorped is het favoriete vervoermiddel in Rome. De stad is er vol mee. Iedereen gaat er mee naar het werk lijkt het wel. 2. Het Pantheon, de beroemste heidense tempel uit Rome. Het heeft de sloop overleeft doordat het in een kerk is veranderd.
3. Ook de moderne Romeinse soldaat ontkomt niet aan het mobieltje. 4. Of het peukje.
5. Cleopatra met haar gevolg. 6. En dan nu het Colosseum in.
7. We gaan met gids. Dat is in Rome aan te bevelen en absoluut het geld waard. 8. Hier zijn we dan in het Colosseum. We staan nu recht tegenover de plaats waar de keizer zat, precies boven het kruis.
9. Onder de grond zaten nog allerlei kelders en hokken. De houten vloer geeft de grond van de arena aan. 10. En ook Ida is dus inderdaad echt bij het Colosseum geweest.
11. We gaan daarna met de gids naar de Palatino, een van Rome's zeven heuvels. Op de Palatino woonden de keizers. We staan hier in het paleis van Domitianus, een van de felste christenvervolgers. Dit is een typische blik over Rome, het staat tsjokvol met kerken en architectuur. 12. En nog een blik op het Colosseum. Daaronder de triomfboog opgericht voor Titus omdat deze in het jaar 70 na Christus Jeruzalem veroverd had. Daaronder loopt dus de oudste weg van Rome, de Via Antiqua.
13. Van het centrum van de Romeinse macht, het forum en allerlei regeringsgebouwen is bijna niets meer over. 14. Deze tempel, later een kerk geworden, heeft twee deuren bovenelkaar. Vroeger was Rome onder zo'n laag puin en modder bedekt dat de deuren meters hoger zaten. Dat is dus later uitgegraven.
15. Nog een keer Titus' triomfboog. Met ons eronder kun je goed zien hoe groot dit ding eigenlijk wel niet is. 16. 's Avonds pizza.
Donderdag: Catacombe di San Callisto
1. Vandaag staat een bezoek aan de catacomben op het programma. Uitstappen bij metrostation Colosseum, dus die zien we nogal eens. En vandaar vandaan gaan we lopend naar de catacomben die zich buiten de stad bevinden. 2. Het idee is om een heel stuk langs de oude stadsmuur te lopen om een indruk te krijgen van de hoogte en omvang. Na enkele kilometers zijn we nu bij Porta San Sebastiano aangekomen. De Via Appia loopt hier dus onder door.
3. Wel eens Quo Vadis gelezen? Op de plaats waar Christus dus Petrus ontmoet is deze kerk gebouwd. Binnen in de kerk kan je nog de voetstappen van Jezus te zien die Hij voor ons gemak in het marmer heeft achtergelaten... 4. We zijn nu buiten Rome aangeland. Helder zicht, we kunnen zelfs de sneeuw op de Appenijnen zien liggen.
5. Binnenin de Catacomben mag je geen foto's maken... 6. De graven zijn in de zachte, uit lava ontstane rotsen uitgehakt. De graftekst met onder andere “in pace” (dit betekent “in vrede ontslapen”, zie uitgehakte tekst rechts boven) krijgt veel betekenis als je je realiseert dat deze rotsen uitgehakt zijn terwijl de christenvervolgingen nog in volle gang waren.
7. Op de terugweg gaan we nog langs Porta San Paolo. Dat is de poort waardoor Paulus in Rome is gekomen. De weg eronder door is de Via Ostiense, de weg naar Ostia, de havenstad waar Paulus in Italië is aangekomen. Daar gaan we morgen heen 8. Bij deze poort is ook een pyramide, een graf wat Gaius Cestius in 12 voor Christus voor zich heeft laten maken.
9. En we komen weer langs het Colosseum. Daar in de beurt gaan we eten. 10. En drinken! Uitstekend Italiaans bier. De kids hebben uiteraard weer pizza.
11. En weer terug met de metro.
Vrijdag: Ostia Antica
1. De poort waardoor je Ostia in en uitkwam. Over de Via Ostiense. Paulus heeft deze dus nog geheel compleet gezien toen hij hieronder door naar Rome moest. 2. Hopenlijk had het toen wat minder geregend. De enige dag in Italië dat we regen hadden. Gelukkig is het halverwege de middag weer droog.
3. Het theater in Ostia is nog behoorlijk intact. 4. De kinderen wouden graag naar Ostia omdat een beroemde boekenserie, The Roman Mysteries, zich in Ostia afspeelt.
5. Wel in de tijd dat Ostia nog een plaats was met bijna een half miljoen inwoners. Nu resten alleen nog de ruines. 6. Af en toe opgevrolijkt door het roze gevaar.
7. Weer naar beneden na het bezichten van de Santa Maria in Aracoeli. 8. De paus moest één of andere keizer ontvangen dus hij liet Michelangelo een trapje maken.
9. En dan nog even langs bij Fontana di Trevi, even kijken hoe het in het donker eruit ziet. Wat Berend betreft één van de mooiste dingen in Rome. 10. En als je je afvraagt waarom het in de Decembermaand nog moeilijk is om accomodatie in Rome te krijgen dan krijg je hier een idee hoeveel mensen er in de winter nog naar Rome gaan.
Zaterdag: naar Nederland
1. En dan nog naar de familie in Nederland. Helaas moesten we om 8:00 al naar het vliegveld, terwijl het vliegtuig pas om 11:00 vertrok. 2. Gelukkig houden we allemaal van lezen.
3. We hadden een prachtig uitzicht over de Alpen. Schitterend weer.

Terug naar hoofdindex