Mark en Regina, oudejaarsdag 31 december 2002

Hoofdindex  Index naar alle foto's

Op dinsdagochtend 9:00 zijn we weer eens naar Mark en Regina gereden, toch wel anderhalf uur.

1. Het huis van Mark en Regina. Links is het woonhuis, in het midden een schuur, rechts een kamer met een bed voor het bezoek. 2. Oudejaarslunch bij Mark en Regina, inclusief oliebollen! Rechts in de hoek zit Mark, op de voorgrond zie je Laurens.
3. Ida smult van haar oliebol, ook al is het 25 graden. 4. En AnneRoos vindt het ook allemaal even lekker.
5. Mark's melkstal van buiten. 6. Melkstal van binnen.
7. Werpstal, of hoe het de stal ook mag heten waar de kalveren worden geboren. De koeien liggen op een halve meter houtsnippers, zodat alles droog blijft. Koeien werpen zelf hier of buiten, geen veearts of andere hulp nodig. Stal wordt soms ook gebruikt voor hooi. 8. Mark's enige schuur. Mark vindt investering in machines en schuren niet rendabel genoeg.
9. Wij zijn op weg naar de koeien. Als we achterom kijken kun je zien dat Auke, Dieuwe en AnneRoos een autoband aan het verstoken zijn. 10. Mark's koeien. Voor de boeren die dit lezen zal ik een kleine uitleg over het Nieuw Zeelands boeren geven. Koeien zijn dag en nacht buiten, zomer en winter. Productie is hier grondgebonden, niet diergebonden. Men rekent hier ook in melk per hectare, niet per dier. Je optimaliseert dus in melk per hectare. Er wordt niet bijgevoerd, dat is vrijwel niet rendabel met een melkprijs van 27 cent (ongeveer 0.13 EUR). Mark melkt deze 190 koeien helemaal alleen. Omdat er niet bijgevoerd wordt, moet er dus voldoende gras zijn, dus voldoende hectares voor de koeien. Mark heeft 65 hectare gras. Deze hectares zijn verdeelt in percelen. Elk perceel wordt eens in de 20 dagen begraasd, koeien wisselen na het melken van perceel. De koeien zijn ook iets kleiner als in Nederland. Het is namelijk voordeliger om iets kleinere koeien te hebben, die dan wel iets minder melk geven, maar aan de andere kant eten ze ook minder gras om de extra spieren, botten en vlees te onderhouden. Maximaal geven de koeien per dag 4000 liter en dat kan dalen tot 1500 liter.
11. Aan het eind van de zomer stijgt de bodemtemperatuur tot ongeveer 18 graden. Het gras verdroogt dan en wordt staand hooi genoemd. De koeien kunnen dit gewoon eten, maar moeten nog wel iets extra's krijgen. Daar heeft Mark een koolraap veld van ongeveer 2 hectare. Mark paalt dan ongeveer 2 meter af en dat kunnen de koeien dan eten. In een half uur hebben ze het blad op, en dan halen ze de knollen zelf uit de grond. Die steken voor een groot deel boven de grond uit, dus graven is niet nodig. Als je met mais bij zou voeren, had je veel meer werk: oogsten, hakselen, voeren, etc. Dit doen de koeien allemaal zelf. 12. De koolraap (engels: turnip) zelf. Mark had last van een larve en een vlinder, vandaar de verkleuring en de gaten. Recent was er gif gespoten om dit probleem te verhelpen. De koolraap wordt nog een keer zo groot als er regen valt, anders blijft hij op deze lengte.
13. Twee keer per dag brengt Mark de koeien naar de melkstal. 14. Het is deze dagen vrij warm, de koeien worden besproeid om ze af te koelen.
15. Auke als knecht.

Terug naar hoofdindex